Mennyibe kerüljön egy pszichológus? - saját eredmények alapján

Visszatérő kérdés, hogy mennyibe kellene kerülnie a pszichológusi szolgáltatásoknak. Magyarország nagyobb városaiban, mint például Budapest vagy Debrecen, nem ritka, hogy még 10.000 Ft-nál is többet kérnek el egy ülésért. És akkor még nem is beszéltünk az országszerte ismert nagynevű pszichológusok akár több tízezres díjszabásairól. Kérdőívem egyik szakaszában azt kérdeztem a kitöltőktől, hogy ők mit gondolnak erről a kérdésről. Ebben a kérdőívben a fő kérdés kifejezetten arra vonatkozott, hogy a jelenlegi, 10.000-15.000 Ft-os klinikusi átlagárakhoz képest mennyit kellene elkérnie egy olyan szakembernek, aki a klinikusokkal ellentétben nem gyógyító tevékenységet végez, hanem egészségesekkel foglalkozik.

Mennyi kellene, hogy legyen?

A kérdőívnek két kérdése foglalkozott ezzel a témakörrel. Az első kérdésben azt kérdeztem, hogy a kitöltő szerint mennyibe kellene kerülnie egy egészségesekre specializált szolgáltatásnak, ha a gyógyító tevékenységet végző szakembereknek átlagosan 10.000-15.000 Ft-ot kell fizetni alkalmanként a magyarországi nagyvárosokban. A válaszlehetőségek 5.000 Ft-tól 10.000 Ft-ig ezresével növekedtek, ezeket követte egy 11.000-15.000 Ft-os lehetőség, végül pedig egy több, mint 15.000 Ft-os opcióval zárult. Ezek mellett lehetőség volt az egyéb válasz megadása esetén saját gondolatok, összegek megadására is. Az általam feltüntetett árak egy órás alkalmakra vonatkoznak.

Erre a kérdésre 1020 válasz érkezett. Mivel a kérdés kötelező volt, minden kitöltőnek véleményt kellett nyilvánítania. A legtöbb válaszadó szerint óránként 5.000 Ft-ba kellene, hogy kerüljön ez a fajta szolgáltatás. A válaszadók 34,6%-a (353 fő) választotta ezt a lehetőséget. A második legnépszerűbb opció a 7.000 Ft/óra volt, 13,8%-kal (141 válaszadó). A harmadik és negyedik helyen szinte ugyanannyi válasszal a 8.000 Ft/óra (12,6%, 129 fő) és 6.000 Ft/óra (12,5%, 127 fő) állnak. Ezeket követi a 10.000 Ft/órás lehetőség 8,6%-kal (88 személy) és kicsit lemaradva a 11.000 Ft/órás opció 4,6%-kal (47 válaszadó). A két legkevésbé népszerű lehetőségnek a több, mint 15.000 Ft/óra (1,6%, 16 válasz) és a 9.000 Ft/óra (1,2%, 12 válasz) bizonyult. A többi válaszadó egyéni választ adott meg, ezt lentebb részletezem.

Maximum mennyit lenne hajlandó fizetni?

A kérdőív második, árra vonatkozó kérdésében arra voltam kíváncsi, hogy maximum mennyit lennének hajlandóak fizetni a válaszadók egy ilyen, egészségesekre szabott, megelőző jellegű szolgáltatásért. Bár a kérdés szinte ugyanaz volt, mégis jelentős különbségek mutatkoztak a válaszok tekintetében az előző kérdés eredményeihez képest. Ez a kérdés azonban az előzővel ellentétben nem volt kötelező, mivel nem minden ember lenne hajlandó erre pénzt költeni, így a maximális 1020-ból összesen 1008-an adtak rá választ. A legtöbben itt is az 5.000 Ft/órás lehetőségre szavaztak, de itt már csak a válaszadók 24,8%-a (250 személy), azaz kevesebb, mint negyede jelölte ezt a választ, holott az előző kérdésnél több, mint a válaszadók harmada döntött így. Közvetlenül ezt a választ követte a 10.000 Ft/órás lehetőség 23,4%-kal (236 fő), ez megint egy jelentős változás az előző kérdéshez képest, ahol csupán 8,6%-ot kapott ez az opció. A harmadik helyen a 8.000 Ft-os lehetőség végzett, 13,1%-kal (132 válaszadó), majd kicsivel utána a negyedik helyen a 7.000 Ft/óra következett (11,1% 112 fő). Az ötödik legnépszerűbb válasznak a 11.000-15.000 Ft/óra bizonyult, erre a válaszadók 7,5%-a kattintott (76 fő). A két utolsó helyen az előző kérdéshez hasonlóan a 9.000 Ft/órás (2,4%, 24 személy) és a több, mint 15.000 Ft/órás (1,1%, 11 személy) válaszok kerültek.

Érdekes különbségeket lehet megfigyelni a változásokban. Az talán nem meglepő, hogy többen adtak a legolcsóbb megadott lehetőséghez képest drágább válaszokat, hiszen a kérdésben a maximum összeg megadására vonatkozó kérés szerepelt. Mégis, például a több, mint 15.000-es opció esetén 16 válaszadó szerint ennyibe kellene kerülnie, de csak 11-en jelölték be, hogy maximum ennyit adnának meg érte. Tekintve, hogy ez volt a legdrágább opció, érdekesnek tekinthető ez a különbség.

„Egyéb” válaszok

Az egyéb válaszok között sok egyéni különbözőség megmutatkozott, ezek mindegyikét hosszú lenne bemutatni. Többen jelezték viszont, hogy jó lenne, ha TB támogatott lenne ez az opció is, így ingyenesen elérhetővé válna azoknak, akiknek szüksége van rá. Az is gyakori nézet volt, hogy az óránként 5.000 Ft is túl drága, lehetne ennél is olcsóbb, 2.000-4.000 Ft-ig. Mások szerint nem kellene különbséget tenni a díjszabásban, olyan árban kellene lennie, amennyiért a klinikai szakpszichológusok is dolgoznak. Néhányan még azt is megemlítették, hogy jó pszichológus esetén bármennyit hajlandóak lennének fizetni. Természetesen megjelentek olyan válaszok is, akik szerint ez a fajta szolgáltatás nem ér semmit, 0 Ft/órát fizetnének, vagy -1000Ft-ot, tehát még nekik fizessenek. Ilyen hozzáállások azonban mindig lesznek… 🙂

Jelentős különbségek vannak tehát itt is, de a legtöbben inkább drágállják a szolgáltatást. Kétségtelen, hogy a magán pszichológusi szolgáltatás nem tartozik a legolcsóbbak közé. De szerencsére vannak olyan helyek és helyzetek, ahol ingyenesen is segítséghez lehet jutni, amennyiben szükségünk van rá. Tanulóknak lehetősége van elmenniük az iskolapszichológushoz, amelyet minden iskolának biztosítania kell. Egyetemi hallgatóknak is jár ingyenesen elérhető mentálhigiénés szolgáltatás – bár ennek a szolgáltatásnak a minőségét sokan kritizálják, én nem rendelkezem ezzel kapcsolatban tapasztalattal, így nem tudom minősíteni. Ezen kívül TB támogatott alapon is elérhető pszichológusi segítség is, nem csak pszichiáteri. Ilyen esetekben azonban előfordulhat, hogy az egyénnek nincs lehetősége választani, mert korlátoltak az opciók, pedig a pszichológus-kliens kapcsolat szempontjából fontos a kölcsönös szimpátia és a bizalom. Ezen kívül, a túlterheltség miatt elképzelhető, hogy az ilyen helyeken sokat kell várni, vagy pedig elküldik az embert, ha nincs klinikai szintű problémája. Így azok az egészségesek, akik szeretnének is egészségesek maradni, hátrányból indulhatnak.

A kisebb településeken azonban még nehezebb lehet a helyzet. Ha vannak is opciók, biztos, hogy nincs nagy választék. Ezen kívül, mivel mindenki ismer mindenkit, könnyen ismerősbe botolhat az ember a váróteremben, ami szintén nem szerencsés. Ezen a problémán segíthet az egyre inkább teret hódító online pszichológiai ülések lehetősége. Természetesen ennek a helyzetnek is megvannak a maga előnyei és hátrányai, de a semmilyen segítségnél biztosan jobb. Vannak, akik olyankor is inkább ezt a megoldást kedvelik, ha lenne lehetőség személyes találkozókra is!

Összegzés

Ahogy a válaszok is mutatják, az emberek nagyon eltérő módokon gondolkodnak ebben a témakörben. Minden embernek mások a körülményei, problémái, szükségletei, stb., így aligha lehetne egy olyan megoldást kitalálni, amely mindenkinek megfelelő lenne. Az ingyenesen elérhető lehetőségek sokak számára jelenthetnek segítséget, ezért is hoztam létre én is az ingyenes Messenger beszélgetéseket 11:00 és 14:00 között, melynek kapcsán rengetegen meg is kerestek és keresnek a mai napig. Akinek másra nincs lehetősége, azoknak egy ilyen beszélgetés is sokat tud segíteni. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy az ülések árának a kliens szempontjából is van jelentősége: motiváltabb az ember a változásra és jobban elköteleződik, ha fizet is érte. Így nyer értéket, ettől lesz még jelentősebb az egyén számára, így nehezebb félvállról venni. “Ha már fizettem érte, csak kihasználom a lehetőséget…” A különböző online megoldásokkal pedig a nagyobb városok lakói esetleg saját városuknál olcsóbb árakon juthatnak megfelelő segítséghez, vagy olyan helyekre is eljuthat a segítség, ahol egyébként nem, vagy csak nehezen lenne elérhető.