Korunk egyik legnagyobb veszélye: a stressz

Mi is ez a jelenség pontosan? Miért létezik? Milyen veszélyei vannak egészségünkre nézve? Kevés olyan ember van, aki ne hallotta volna már a „stressz” szót. Legtöbbünk nemcsak hogy hallotta, de sokan meg is éljük ezt a jelenséget nap mint nap. Viszont számos olyan tényezője, funkciója és veszélye is ismert, amelyről esetleg nem mindenki tud – pedig kellene!

Mi a stressz?

A stressz röviden a szervezet készenléti állapota. Mikor stresszt élünk meg, valamit a környezetünkben veszélyforrásnak gondolunk. Az evolúció során azok az élőlények tudtak fennmaradni, amelyek, ha veszélyt észleltek, megfelelő módon reagáltak rá. A két legfőbb lehetőség ilyenkor a harc vagy a menekülés – ezért Cannon „üss vagy fuss” reakciónak (fight or flight) nevezte el. Lényegében tehát: azok az élőlények, amelyek stresszt éltek át, nagyobb
eséllyel maradtak életben, így a stressznek ez a formája kifejezetten hasznosnak tekinthető, hiszen többek között ennek is köszönhetjük, hogy fajunk fennmaradt.

A stressz káros hatásai

A stressznek köszönhetjük fajunk fennmaradását – hogy lehetne akkor mégis káros? Sajnos lehet, és a napjainkban megélt stressz legnagyobb része valóban károsnak mondható egészségünkre. Miért? A stressz időtartama miatt.

Stressz hatására ugyanis a testünk felkészül egy nagy energiaigényű reakcióra (küzdelem vagy menekülés), ennek érdekében pedig változások történnek szervezetünkben. A vércukorszintünk, vérnyomásunk és légzésszámunk megemelkedik, szánk kiszárad, izzadunk, testünk alapműködései (emésztés, kiválasztás, stb.) pedig gátlás alá kerülnek, hogy ne vegyék el az értékes energiát a túléléstől. Ez a folyamat igen megterhelő a testnek, mivel a termelődő hormonok hatására „túlpörög” szervezetünk. Rövid távon ez nem feltétlenül gond: elmenekültünk a veszély elől, most pihenünk, testünk visszaáll eredeti helyzetébe, az elhasznált energiakészleteket pótoljuk, stb…

Így történt régen. Ma már nem így van. A stressz állandó részét képezi mindennapjainknak. Folyamatosan nyomás alatt vagyunk, számos „veszélyhelyzet” van jelen egyszerre életünkben (határidők, vizsgák, megélhetési kérdések, házimunka, emberi kapcsolatok és még sorolhatnánk…) és egyik elől sem tudunk elmenekülni, egyikkel sem tudunk megküzdeni. A folyamatos stressz folyamatos készenléti állapotban tart minket, ezt a megterhelő állapotot pedig nincs alkalmunk rendesen kipihenni, tartalékainkat újratölteni.

Vegyük például a rövid- és hosszútávfutást: 100 métert le lehet futni sprintelve, minden erőnket azonnal felhasználva. Többszáz vagy akár többezer méteres távokra azonban már egészen más taktika szükséges, nem élhetjük fel azonnal minden energiánkat. Manapság a legtöbben életüket úgy élik, hogy sprintelni próbálnak hosszútávon, ennek pedig nagyon káros következményei lehetnek egészségünkre nézve:

·         Koszorúér-elmeszesedés, elhízás és cukorbetegség kockázata nagyobb

·         Mentális funkcióromlás (pl. memória, tanulás)

·         Immunrendszer gyengesége, termékenység csökkenése

·         A megbetegedések esélye 2-4x magasabb, mint az alacsonyabb stressz-szinttel élőknek

·         A betegségekből való felépülés 3x hosszabb időt vehet igénybe

·         Testünk hamarabb „elhasználódik” így gyorsabban öregszünk

·         Emberi kapcsolataink károsodhatnak, ha rajtuk vezetjük le a stresszt.

Mit tehetünk ellene?

Társadalmunk egyik legnagyobb stresszora (stresszor: ami stresszt okoz) a nagy jövedelemkülönbség szegények és gazdagok között. Ennek a jövedelemkülönbségnek a csökkentésével az alacsonyabb jövedelmű rétegeknek sokkal kevesebb stresszt kellene átélniük, így akár 5-10 évvel is tovább és egészségesebben élhetnének! Ez azonban sajnos olyan nagyszabású változás, amelyet hosszú időbe telne elérni és ehhez sok ember együttműködésére lenne szükség. Emellett nem csak a jövedelemkülönbségekből származó stresszel kell napi szinten megküzdenünk, az csak egy a sok közül! De akkor Önnek mi segíthet?

·         Szakszerű segítség kérése: pszichológusi segítség igénybevételével számos stresszforrás megszüntethető, amelyről előzetesen azt gondoltuk, hogy törvényszerű a létük! Ha azonban mégsem szüntethetők meg a stresszforrások, szakszerű pszichológusi segítséggel a negatív hatások minimalizálhatók, a súlyosbodás megelőzhető és az életminőség jelentősen javítható! Ha érdekli ilyen lehetőség, kattintson ide és lépjen velem kapcsolatba!

·         Emberi kapcsolatok fenntartása: Megfelelő emberi kapcsolatokkal (szerető család, minőségi barátok, társaságok, klubok) hatékonyan csökkenthető az általunk átélt stressz szintje. Ez a hatás általában kölcsönösen működik, a kapcsolatban lévő felek mindegyike megéli ezt. Fontos azonban, hogy egy baráti kapcsolat bár sokat tud segíteni, nem tudja helyettesíteni a szakértői segítséget!

·         Megértés: Fontos, hogy hogyan állunk azokhoz az emberekhez, akiknek nehezebb a sorsuk (például anyagi helyzetük miatt). Ha lenézzük őket, csak „belerúgunk a földön fekvőkbe,” tovább nehezítve életüket. Ha megtehetjük, segítsünk – de ez nem feltétlenül anyagi segítséget takar! Empátiával, megértéssel és kedvességgel nagyon nagy hatással tudunk lenni más emberek életére – és nem is kerül semmibe!

·         Sport: A rendszeres sportolás is hatékony ellenszere tud lenni a stressz okozta káros hatásoknak. Elégetjük vele a stressz hatására előállított cukrot és zsírsavakat, levezetjük a felgyülemlett feszültséget és olyan módon terheljük szervezetünket, amely edzi, erősíti azt, nem pedig koptatja, elhasználja.

Hiába hajszoljuk minden erőnkkel a javakat és a jólétet, ha egészségünk látja kárát! Úgy nem tudjuk majd kiélvezni kemény munkánk gyümölcsét, ha feláldozzuk magunkat, miközben próbáljuk elérni azt. Ha baj van, kezeljük, ha pedig még nincs, előzzük meg!