Életmódfejlesztés és pszichológia

Az egyik első dolog, ami eszünkbe juthat a pszichológus vagy pszichológia szó hallatán, az a gyógyító tevékenység. A különböző terápiák és négyszemközti vagy csoportos beszélgetések, melyek segítségével bizonyos mentális problémák megoldására törekszünk. Természetesen ez is egy fontos része szakmánknak, ugyanakkor számos egyéb olyan kérdésben is segítséget nyújthatunk, amelyekhez nem kell feltétlenül „betegnek lennie” az illetőnek.

Önismeret

Az önismeret, ahogy neve is mutatja, önmagunk mélyebb ismeretét takarja. Ide tartozik az, hogy milyenek vagyunk, milyen tulajdonságaink vannak, és mit gondolnak rólunk mások. Az önismeret mélyebb szintjén már okokat, indítékokat is keresünk, igyekszünk rájönni, hogy egyes helyzetekben mit miért teszünk úgy, ahogy. Vizsgálhatjuk gondolatainkat, érzéseinket és letisztázhatjuk vágyainkat, céljainkat és hogy jelenlegi viselkedésünkkel törekszünk-e ezek elérésére. Az önismeret mélyebb rétegeiben azt is összevethetjük, hogy a saját magunkról alkotott, és a mások által rólunk visszajelzett képek között mekkora a különbség, illetve társas kapcsolatainkban betöltött szerepünkkel is mélyrehatóbban ismerkedhetünk.

Viselkedésváltoztatás

Kinek ne lennének olyan tulajdonságai vagy viselkedésmódjai, amelyekkel ne lenne elégedetlen?… A társas helyzetekben történő nehezebb boldogulás, a vizsgák vagy állásinterjúk előtti szorongás, a lámpaláz, a dohányzás, a teendőink halogatása és a testsúly csökkentése vagy éppen növelése rengeteg ember életében jelenthet akadályt. Ezeknek a viselkedéseknek a hátterében meghúzódhatnak pszichológiai okok is, melyek orvosolásával maga a viselkedés is könnyebben megszüntethetővé válhat, ha a mögöttes probléma megoldásával szükségtelenné válik. Még ha nem is feltétlen érzünk rá késztetést, hogy a mélyebb, háttérben meghúzódó, esetleges bonyolult folyamatokat megoldjuk, a viselkedés módosításában nagy segítség lehet a rendszeres elbeszélgetés a témáról vagy akár a haladás állapotát leíró beszámoló a szakembernek.

Készségek fejlesztése

Az sem ritkaság, ha felfedezünk másokban olyan készségeket, amelyek miatt ők valamilyen szempontból könnyebben tudnak boldogulni az életben. Bele is gondolhatunk, milyen jó lenne ezeknek a birtokában lenni, mennyivel könnyebb lehetne úgy az élet… Igazából készségek és kompetenciák elsajátításában és fejlesztésében is segítséget nyújthat egy pszichológus. Ilyen lehet például az empátia, a kommunikáció, az időbeosztás, a rendszerezés készsége vagy a különböző vezetői kompetenciák. Ezek elsajátítása történhet egyéni formában vagy akár csoportosan, tréning jelleggel is, az utóbbi esetben még másoktól is tanulhatunk a közösen végzett feladatokon keresztül.

Összegzés

A pszichológushoz járás tehát korántsem csak a gyógyulásról és a mentális problémákról szól. Hétköznapi életünk megkönnyítése, az abban való boldogulás vagy életünk és életmódunk javítása is lehet olyan tényező, amely miatt úgy döntünk, szakember segítségét szeretnénk igénybe venni. A pszichológia már régóta nem csak a mentális betegekkel foglalkozó tudomány, így az ehhez hasonló szolgáltatásokat igénybe vevőket sem lenne szabad negatívan megítélni pusztán azért, mert pszichológushoz járnak. (Valójában akkor sem kellene, ha mentális probléma miatt kérnek segítséget!) Aki mégis késztetést érez erre, annak javasolnám az empátiás készségének a fejlesztését. Ez ügyben keressen bátran! 😉