Az ingyenes beszélgetésről - egy újító ötlet, amely mindent megváltoztatott

Életem során mindig is úgy gondoltam, hogy a pszichológusi szolgáltatásoknak sokkal szélesebb körben elérhetőnek kellene lenniük. Azután, hogy a pszichológiát választottam szakmámnak, ez a gondolat egyre csak erősödött bennem. Most, hogy már a szakmában dolgozom, végre lehetőségem is nyílt rá, hogy elkezdjek ezért a célért aktívan tenni. 2020. szeptember 20-án valósult meg ennek a célnak az első lépése. Ezen a napon ugyanis meghirdettem, hogy a kevésbé forgalmas időszakaimban (hétköznaponként 11:00 és 14:00 között) bárki ingyenesen megkereshet a problémáival…

A „roham”

Hogy mi történt ezután? Elképesztő számú ember keresett meg. A kezdeti érdeklődés és pozitív visszajelzések után megosztottam a posztot néhány nagyobb városhoz tartozó Facebook csoportban is. Hihetetlenül sok reakció, hozzászólás és megosztás érkezett minden csoportban a posztjaimhoz. Több száz ember keresett meg néhány nap leforgása alatt, olyan sok jelentkező volt, hogy át kellett szerveznem a kezdeti, foglalásmentes elgondolást, hogy mindenkinek helyet tudjak biztosítani. Rövid időn belül annyian jelentkeztek, hogy az ingyenes helyek 2 hétre előre beteltek! És mindezt úgy, hogy minden órában egyszerre 3 emberrel beszélgettem. Megszámolni sem tudom, hogy mostanra összesen hány emberrel beszéltem ilyen formában.

Minden megváltozott. Mivel ilyesmit eddig én csináltam először, kialakult valami, amiről ismert lettem. Sosem gondoltam volna, hogy egy ilyen dolog, amelynek az elsődleges célja az volt, hogy az üresjárataim se teljenek haszontalanul, ekkora változást hozhat a munkámban. Rengeteg új embert, történetet és esetet ismerhettem meg. Annyi tapasztalatra tettem szert, amennyihez más esetben szerintem hónapokra, ha nem néhány évre lett volna szükségem. Természetesen ez rengeteg munkával is járt, nekem is meg kellett tanulnom ezt a rendszert, hiszen máshonnan nem tanulhattam meg, eddig még nem volt ilyen. Arról nem is beszélve, hogy egyszerre több emberrel beszélni és mindegyikükre rendesen odafigyelni nem kevés energiát igényel…

De mi is volt a legnagyobb haszna ennek a kósza gondolatnak, amely túlnőtt elméleti mivoltán és végül minden elvárást túlszárnyalóan valósult meg? A segítség. Az alapgondolatom az volt, hogy természetesen írásos beszélgetésekkel nem lehet kiváltani a pszichológusi üléseket – ezt persze fel is tüntettem, nem akarok senkit sem megtéveszteni -, de, ha már csak egy embernek is tudok bármilyen módon segíteni, akkor máris megérte az egész. És szerencsére így is lett. Persze voltak, akiknek a problémáival való foglalkozáshoz az írásos forma kevés volt, így nekik végül rendes ülések mentén sikerült segítenem. Voltak, akik olyan jellegű problémákkal küzdöttek, amelyekkel végzettségem szerint nem foglalkozhatok; nekik úgy tudtam segíteni, hogy a megfelelő szakemberekhez irányítottam őket. Akadtak viszont olyanok is, akikkel valóban sikerült elérni kitűzött céljainkat még írott formában is. Voltak olyanok, akiknek pusztán 1-2 alkalomra volt szükségük, hogy legyen valaki, akinek elmondhatják, ha problémájuk van.

Talán a legnagyobb sikerélményt azokhoz a kliensekhez tudom kötni, akik egy idő után azt mondták nagy szabadkozások közepette, hogy úgy érzik, nincs már szükségük a beszélgetésre és ne haragudjak, hogy az időmet rabolták. Rabolni?! Hiszen a pszichológus akkor sikeres, ha a munkájára már nincs többé szükség. Mert ez annak a jele lehet, hogy helyre került az a valami, ami addig magától nem tudott. Ez pedig a közös munkánk eredménye. Az pedig, ha már nincs többé szükség a segítségemre, az elképzelhető egyik legnagyobb elismerés számomra.

Hol tartunk most?

A lehetőség továbbra is él, és bárki számára elérhető. Ez az egyik oka annak, hogy megírtam ezt a cikket: most, hogy már nem vagyok tele két hétre előre, ismét itt az ideje, hogy eljusson a hír azokhoz, akiknek szükségük van rá vagy csak szeretnék kipróbálni. Legutóbb Magyarországon élő külföldieknek kínáltam fel a lehetőséget, ők is hasonló hálával és lelkesedéssel fogadták a kezdeményezést. Most már tehát angol nyelven is van lehetőség élni ezzel az ajánlattal.

A múlt, a jelen és a jövő…

A múltban tehát megszületett bennem a gondolat, hogy egy ilyen alapvető, hasznos és jelentős szolgáltatást jobban elérhetővé és ismertebbé kellene tenni az emberek számára. Ehhez mérten áraztam be a fizetős szolgáltatásaimat is, hogy olcsóbb legyen, mint amennyi a legtöbb nagyvárosi szakembernél lenne. Ezt követték a pszichológushoz járás stigmáját csökkenteni akaró írások. Majd kb. másfél hónapja meghirdettem az ingyenes szolgáltatásomat, amely nem csak ízelítő jellegű, hanem többször is, akár hetente igénybe vehető. A rendszer azóta sokat finomodott, hogy a lehető legoptimálisabb módon működhessen anélkül, hogy a szolgáltatás minőségének a rovására menne (kezdetben egyszerre 5 emberrel beszéltem, az túlságosan soknak bizonyult).

Jelenleg is folyik az ingyenes kliensekkel való munka, igyekszem egyre több emberhez eljuttatni a lehetőséget. Az első megosztásra kapott reakciók alapján ez egy igencsak hiánypótló, régóta igényelt lehetőség, amit kitaláltam. Több mint 1000 új ismerősre tettem szert ilyen módon, mivel az érdeklődőket arra kértem, hogy jelöljenek be a könnyebb kommunikáció érdekében. Ez hatalmas új élmény volt számomra is, de rengeteget tanultam belőle, és tanulok még a mai napig is. Mint említettem, újabban külföldieknek is felkínáltam ezt a lehetőséget, így most angolul is kipróbálhatom magam ezen a téren. És eddig nagyon kellemesek a tapasztalatok és a visszajelzések is!

És hogy mik a tervek a jövőre nézve? Mivel az angol nyelvű konzultációk is működőképesnek látszanak, ha ez továbbra is így halad és szabadulnak fel helyeim, elképzelhető, hogy nemzetközileg is meghirdetem a lehetőséget. Ezekben a nehéz időkben ugyanis bármely ország lakóinak elkélhet a segítség. Ezen kívül van még ötletem a hazaiak számára is, hogy ne csak írásos, hanem valódi üléseket is tudjak biztosítani ingyenesen azoknak, akik tényleg rászorulnak. Ennek a rendszernek a kialakításán és megvalósításán a mai napig dolgozom, alig várom, hogy ez is működni kezdhessen. Kíváncsi vagyok, sikerül-e majd azzal is hasonló sikereket elérnem.

Összegzés

Egy apró kis ötletnek indult, mára mégis meghatározóvá nőtte ki magát ismertségem, munkám és az egész életem szempontjából is. A kezdeti elvárásaimat teljes mértékben túlszárnyalták a visszajelzések és igazából minden, ami ezzel a kezdeményezéssel járt. Lehet, hogy sosem leszek országszerte ismert sztárpszichológus, de örülök, hogy ez az, amiről ismernek, akik ismernek. Nagyszerű érzés az is, hogy mennyien szavaztak/szavaznak nekem bizalmat még így is, ismeretlenül, fiatalon, a pályámnak viszonylag az elején. Szívmelengető, amikor valaki egy-egy ülés után hálásan köszöni meg a beszélgetést, vagy visszakérdez, hogy mi is volt az, amit kérdeztem, mert felírná magának, annyira nagy hatással volt rá. És egészen megdöbbentő, mikor emberek, akik alig ismernek pár hete, ajánlanak engem és a szolgáltatásaimat másoknak. Így már biztos vagyok benne, hogy bár nem egészen szokványos módon, de valóban van, akinek segíteni tudok. És a nap végén ez az, ami igazán számít. Úgy érzem, megtaláltam a hivatásom, és nagyszerű érzés, hogy a visszajelzések alapján mások is így gondolják. Köszönöm minden eddigi kliensemnek a bizalmat és remélem, sokáig tudom majd még csinálni, amit csinálok.